Χρόνιος Πόνος στην Έξω Πλευρά της Ποδοκνημικής
Η ποδοκνημική άρθρωση σχηματίζεται μεταξύ της κνήμης και του αστραγάλου. Βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του κάτω άκρου και συνδέει την κνήμη με το άκρο πόδι.
Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους και σταθεροποιούνται με τους συνδέσμους, που είναι ταινίες συνδετικού ιστού. Οι σύνδεσμοι καθοδηγούν τις κινήσεις των αρθρώσεων και περιορίζουν την μεγάλη απομάκρυνση των οστών μεταξύ τους. Οι σύνδεσμοι έχουν φυσιολογικά μεγάλη ελαστικότητα και όταν διαταθούν επανέρχονται χωρίς πρόβλημα στο φυσιολογικό τους μήκος. Όταν όμως λόγω βίαιης κίνησης τα οστά απομακρυνθούν σημαντικά μεταξύ τους, τότε οι σύνδεσμοι διατείνονται σημαντικά και υπάρχει πιθανότητα να κοπούν. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται έντονη ενόχληση στον ασθενή.
Στην ποδοκνημική άρθρωση υπάρχουν σύνδεσμοι τόσο στην έξω, όσο και στην έσω πλευρά. Στην έξω πλευρά της ποδοκνημικής υπάρχουν τρεις ταινιοειδείς σύνδεσμοι, ενώ στην έσω πλευρά υπάρχει ένας αποπλατυσμένος σύνδεσμος, ο έσω πλάγιος σύνδεσμος. Όσο περισσότεροι σύνδεσμοι υποστούν τραυματισμό, τόσο σοβαρότερο είναι το διάστρεμμα.
Ο επαναλαμβανόμενος ή χρόνιος πόνος στην έξω πλευρά της ποδοκνημικής συχνά αναπτύσσεται μετά από έναν τραυματισμό όπως το διάστρεμμα ποδοκνημικής. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πόνο στην ποδοκνημική.
Συμπτώματα
Η ποδοκνημική εμφανίζει οίδημα (πρήξιμο) σχεδόν αμέσως μετά τον τραυματισμό (γύρισμα) του ποδιού. Το οίδημα τις περισσότερες φορές είναι σοβαρότερο στην έξω πλευρά της ποδοκνημικής και πιθανόν να συνοδεύεται από αιμάτωμα. Ταυτόχρονα η φόρτιση του άκρου είναι εξαιρετικά επώδυνη ή ακόμα και αδύνατη.
Τα συμπτώματα αφορούν:
- Πόνο, ειδικά στην έξω πλευρά του ποδιού
- Δυσκολία στο περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος ή στις μύτες των ποδιών
- Αστάθεια
- Οίδημα
- Δυσκαμψία
- Ευαισθησία
- Καθ’ έξην διαστρέμματα ποδοκνημικής
Αιτίες
Η πιο κοινή αιτία είναι η ανεπαρκής θεραπεία μετά από ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής. Όταν παθαίνετε διάστρεμμα στην ποδοκνημική, χωρίς μία ολοκληρωμένη αποκατάσταση, οι σύνδεσμοι και οι γύρω μύες συνήθως παραμένουν αδύναμοι, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενη αστάθεια. Το αποτέλεσμα είναι περαιτέρω τραυματισμοί της ποδοκνημικής.
Άλλες αιτίες του χρόνιου πόνου περιλαμβάνουν:
- Τραυματισμός στα νευρά της ποδοκνημικής, από απευθείας χτύπημα ή διαρκή πίεση
- Κομμένος ή φλεγμένων τένοντας
- Αρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης
- Κάταγμα σε ένα από τα οστά της ποδοκνημικής
- Φλεγμονή του αρθρικού υμένα
- Ανάπτυξη ουλώδους ιστού στην ποδοκνημική μετά από ένα διάστρεμμα, ο οποίος καταλαμβάνει χώρο στην άρθρωση και πιέζει τους συνδέσμους.
Διάγνωση
Ο θεράπων ιατρός θα ζητήσει ακτινογραφία της ποδοκνημικής. Ενδεχομένως να ζητήσει και από το υγιές πόδι, προκειμένου να συγκρίνει την τραυματισμένη με την υγιή ποδοκνημική. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί αξονική μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την τελική διάγνωση και θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ασθενή.
Η συντηρητική μέθοδος περιλαμβάνει:
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την αντιμετώπιση του οιδήματος
- Φυσικοθεραπεία με φυσικά μέσα (TECAR, ρεύματα, LASER κ.λπ.), ασκήσεις ισορροπίας, ασκήσεις ενδυνάμωσης και επαναφοράς του εύρους κίνησης, καθώς και ασκήσεις για τη βελτίωση αντίληψης της άρθρωσης.
- Υποστήριξη με νάρθηκα ή άλλο μέσο
- Σε περίπτωση κατάγματος, ακινητοποίηση έως ότου το οστό επουλωθεί
Πηγές
Harmon K.G., (2007). Which support is best for first-time ankle sprains? Clin J Sport Med, 17(4): 333 – 334.
Weber J.M., & Maleski R.M., Conservative treatment of acute lateral ankle sprains, Clin Podiatr Med Surg, 19(2): 309 – 318.