Διευθύνσεις
1. Ασκληπιού 70, Μυτιλήνη, 81100
2. Καλλονή 81107
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 09:00-21:00
Σαββατο: 10:00-14:00

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στον χώρο της φυσικοθεραπείας, οδήγησαν στην δημιουργία της μεθόδου Clinical Pilates.

Πρόκειται για την εξέλιξη και διαφοροποίηση της παραδοσιακής μεθόδου Pilates σύμφωνα με τις σύγχρονες γνώσεις γύρω από την εμβιομηχανική ανάλυση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Εφαρμόζεται κυρίως από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές καθώς απαιτεί την γνώση της εμβιομηχανικής και παθολογίας της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.


clinical pilates 1

clinical pilates 2

Σε Ποιους Απευθύνεται;
Η μέθοδος clinical Pilates απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης ακόμα και σε περιπτώσεις όπου άλλα προγράμματα άσκησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Ο θεραπευτής προσαρμόζει το πρόγραμμα ασκήσεων στις ιδιαιτερότητες και ικανότητες του ασκούμενου συνεκτιμώντας όλες τις συνιστώσες της φύσης του προβλήματος του.

Επιπλέον βοηθά τον ασκούμενο να κατανοήσει το πώς λειτουργεί το σώμα του και κατ’ επέκταση τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτός να το διαχειριστεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Για αυτό τον λόγο το clinical Pilates γίνεται μόνο σε ολιγομελή τμήματα και προϋποθέτει την άριστη συνεργασία θεραπευτή – ασθενούς.

Ενδείξεις

 • Πόνοι στην περιοχή του αυχένα
 • Κύφωση
 • Σκολίωση
 • Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου
 • Αστάθεια ώμου
 • Αθλητικές κακώσεις
 • Πόνο στην περιοχή της μέσης οποιασδήποτε μηχανικής αιτιολογίας ακόμα και αν συνοδεύεται από αναφερόμενο πόνο στα πόδια
 • Οσφυϊκή αστάθεια
 • Οστεοπόρωση
 • Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και μετά τον τοκετό
 • Αδυναμία μυών του πυελικού εδάφους (Ακράτεια)
 • Μετεγχειρητική αποκατάσταση σπονδυλικής στήλης (Αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αποκατάστασης μετά από χειρουργεία σπονδυλικής στήλης όπως μικροδισκεκτομή, σπονδυλοδεσία, κ.α)
 • Οστεοαρθρίτιδα ισχίου κ.α.

Που Αποσκοπεί η Θεραπευτική Εκδοχή του Pilates;
Η αδυναμία των μυών του κορμού και ο φτωχός κινητικός έλεγχος σχετίζονται με προβλήματα όπως οι πόνοι στην μέση, την πλάτη, τον αυχένα καθώς και άλλες περιοχές του σώματος.

Η μέθοδος Clinical Pilates αποσκοπεί στη βελτίωση της δύναμης των εν τω βάθει σταθεροποιών μυών του κορμού, της ελαστικότητας, της στάσης του σώματος μας, της ισορροπίας καθώς και στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας.

Βασίζεται και πλαισιώνεται πλήρως από ερευνητικά δεδομένα και απευθύνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης, με σκοπό τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και στον γενικό πληθυσμό με στόχο την πρόληψη και βελτίωση της μυοσκελετικής λειτουργίας.

Mat ή Reformer;
Όπως και στο Classical Pilates, έτσι και στο Clinical Pilates, η άσκηση μπορεί να γίνει είτε σε στρώματα στο έδαφος είτε στο ειδικό κρεβάτι ασκήσεων pilates reformer. Τα αποτελέσματα είναι εξίσου θεαματικά, ωστόσο το reformer ίσως υπερτερεί για 3 λόγους:

 1. Μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων
 2. Καλύτερη διαβάθμιση και εξέλιξη της αντίστασης και δυσκολίας της άσκησης
 3. Γίνεται κατα βάση σε personal συνεδρίες οπότε και είναι ακόμα περισσότερο εξατομικευμένο στον ασθενή.

Φυσικά το παν είναι να κάνει κάποιος την αρχή, να έρθει σε επαφή με την άσκηση και το σώμα του, να κάνει τις ασκήσεις που πρέπει, να έχει σωστή τεχνική και να νιώσει την ευεξία που προσφέρει το pilates.

Η επιλογή ανάμεσα σε mat και reformer είναι απλώς μία λεπτομέρεια.
Συγγραφέας: Μοροχλιάδης Στέφανος Φυσικοθεραπευτής PT, MT, RFL, Formthotics specialist