Διευθύνσεις
1. Ασκληπιού 70, Μυτιλήνη, 81100
2. Καλλονή 81107
3. Μυρακτής 7, Νέα Σμύρνη, 17121
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 09:00-21:00
Σαββατο: 10:00-14:00
αθλητικά παπούτσια 1

Ποιο Θεωρείται Σωστό Αθλητικό Παπούτσι για τα Πόδια μου;

Υπολογίζεται ότι τα πόδια μας ταξιδεύουν πέντε φορές τον γύρο της γης κατά μέσο όρο στη διάρκεια της ζωής μας!

Πάντοτε με προβλημάτιζε ποιο είναι το καταλληλότερο παπούτσι που θα με κάνει να αντέξω και να μην πονάω μία δύσκολη μέρα με πολύ περπάτημα και πολλή ορθοστασία. Εκτός από το ωραίο χρώμα, τη μάρκα και το σχήμα, πρέπει να λαμβάνω υπόψη κι άλλες πολλές πιο βασικές παραμέτρους όπως τον τρόπο που περπατάω, που στέκομαι, το σχήμα που έχει το πέλμα μου, τα κιλά μου κ.λπ. Έτσι μπορώ να καθορίσω ποιο είναι το πιο κατάλληλο παπούτσι για εμένα.

Πριν πας να αγοράσεις ένα αθλητικό παπούτσι πρέπει να επισκεφθείς έναν φυσικοθεραπευτή για να αναλύσει τον τρόπο που περπατάς. Ένα πελματογράφημα, επίσης θα βοηθούσε.

Πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι :

  • Η πτέρνα θα πρέπει να έχει ευρεία βάση και δεν πρέπει να είναι ψηλότερη από 4 cm.
  • Η σόλα θα πρέπει να προσφέρει άνεση και προστασία στο περπάτημα και να κρατά το πόδι σταθερό.
  • Η ραχιαία πλευρά (πάνω πλευρά) του υποδήματος πρέπει να είναι κατασκευασμένη από μαλακά υφάσματα, έτσι ώστε να είναι άνετα.
  • Η μπροστινή πλευρά θα πρέπει να έχει αρκετό βάθος, έτσι ώστε τα δάκτυλα να μπορούν να κινούνται ελεύθερα κατά τη βάδιση.
  • Η ποδική κάμαρα: Κανονική θεωρείται η ποδική καμάρα που στρέφεις λίγο προς τα μέσα τα πέλματα ενώ η φτέρνα πατάει προς τα έξω.
    • Σε ψηλή ποδική καμάρα, επειδή στηρίζεις και ρίχνεις το βάρος σου στην έξω πλευρά του πέλματος, χρειάζεσαι μαλακά και εύκαμπτα παπούτσια με μεγάλη επένδυση για την απορρόφηση των κραδασμών.
    • Σε χαμηλή καμάρα, επειδή στρίβεις υπερβολικά προς τα μέσα τα πέλματα, χρειάζεσαι σταθερά παπούτσια που να μπορείς να τα ελέγξεις και να αποφύγεις τον οποιοδήποτε τραυματισμό.
  • Το δέσιμο: τα κορδόνια βοηθούν στο να κρατάνε το πόδι σταθερό μέσα στο παπούτσι. Όσο πιο ψηλά προς τον αστράγαλο δένεις ένα αθλητικό παπούτσι, τόσο πιο σταθερό είναι το πόδι σου εκεί μέσα.

Εκτός λοιπόν από την ανατομία του πέλματος πρέπει να προσέχεις:

  1. Το παπούτσι να έχει καλή επένδυση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία των αρθρώσεων! Συνήθως μετά από λανθασμένες επιλογές παρατηρείς ύστερα από 2-3 εβδομάδες μυϊκούς πόνους σε γάμπες, κνήμες και πέλματα. Μακροπρόθεσμα θα παρουσιαστεί πρόβλημα στις αρθρώσεις και θα επηρεαστούν με αυτό τον τρόπο οι αστράγαλοι, τα γόνατα, το ισχίο και η μέση.
  2. Το νούμερο του αθλητικού που θα επιλέξεις να είναι τουλάχιστον μισό νούμερο μεγαλύτερο (1cm) από το κανονικό, γιατί όταν γυμνάζεσαι παρατηρείται μία τάση “φυγής” του πέλματος, γλιστράει δηλαδή μπροστά μέσα στο παπούτσι, με αποτέλεσμα τους μικροτραυματισμούς στα δάχτυλα κυρίως.
  3. Και ΝΑΙ!!!! τα αθλητικά παπούτσια έχουν διάρκεια ζωής! και αυτό υπολογίζεται στα 550 km όταν τρέχεις. Σε αυτά η σόλα αρχίζει να φθείρεται, χάνει την ελαστικότητα της και συμπιέζεται με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για οποιοδήποτε τραυματισμό.
  4. Έχει τύχει να με ρωτήσουν πότε πιστεύω είναι η καλύτερη ώρα για την αγορά ενός αθλητικού παπουτσιού. Το απόγευμα συνήθως τα πόδια είναι πρησμένα λόγω της βαρύτητας και της θερμότητας ύστερα από τόσες πολλές κινήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πρήζονται κάποια χιλιοστά τα πέλματα.