Διευθύνσεις
1. Ασκληπιού 70, Μυτιλήνη, 81100
2. Καλλονή 81107
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 09:00-21:00
Σαββατο: 10:00-14:00

Ψηφιακό Πελματογράφημα 2

Ψηφιακό πελματογράφημα πάτοι

Τι είναι το Ψηφιακό Πελματογράφημα;
Για να υπάρχει σταθερότητα και ελαστικότητα σε κάθε μας βήμα, το ανθρώπινο πόδι αποτελείται από 26 οστά, τα οποία σε συνδυασμό με δεκάδες μύες, τένοντες και συνδέσμους, επιτυγχάνουν αυτό το σκοπό. Η καθημερινή, μηχανική, πίεση που ασκείται στα πόδια, από το περπάτημα, το τρέξιμο ή ακόμα και την λανθασμένη στάση του σώματος σε ορθοστασία, λειτουργεί επιβαρυντικά ως προς τα πόδια αλλά και το υπόλοιπο σώμα.

Στους περισσότερους ανθρώπους, τα οστά του ποδιού, λόγω της δομής τους, της ελαστικότητας των συνδέσμων και των υπόλοιπων μαλακών μορίων, ενδέχεται να έχουν απόκλιση από την ορθή ανατομική θέση του ποδιού, και κατ’ επέκταση απόκλιση από τον σωστό άξονα αναβηματισμού. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί πλατυποδία σε πόδια με αυξημένη ελαστικότητα, ή και κοιλοποδία σε πόδια με μειωμένη ελαστικότητα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μπορεί να επηρεαστεί η μηχανική και η σωστή λειτουργία ολόκληρου του πέλματος, κάτι το οποίο δύναται να επεκταθεί σταδιακά σε τραυματισμούς ή ακόμα και κακώσεις στο πόδι, τα γόνατα και την σπονδυλική στήλη.

Πελματογράφος
Ο πελματογράφος μπορεί να εντοπίσει τα παραπάνω ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα. Στη συνέχεια, με το σχεδιασμό και την κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων να τα αποκαταστήσει. Αποτελείται από περισσότερους από 4.000 ψηφιακούς αισθητήρες και είναι συνδεδεμένος με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έτσι, μπορεί να καταμετρά τις πιέσεις που ασκούνται στο πέλμα κατά τη στάση ή το βάδισμα, τον τύπο βαδίσματος, την κατανομή βάρους, τον άξονα και τον χρόνο βαδίσματος κ.α.

Είδη Πελματογραφήματος
Στατικό: ο ασθενής στέκεται ακίνητος πάνω στην ειδική πλατφόρμα του πελματογράφου και οι πληροφορίες καταγράφονται στον υπολογιστή.
Δυναμικό: ο ασθενής βαδίζει πάνω στην πλατφόρμα με κανονική ταχύτητα και φορά, για να καταγραφούν οι απαραίτητες πληροφορίες. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως έχουμε συλλέξει όλη την απαραίτητη και σωστή πληροφορία, η δυναμική μέτρηση επαναλαμβάνεται.

Εξατομικευμένοι Ορθωτικοί Πάτοι
Οι Εξατομικευμένοι Ορθωτικοί Πάτοι είναι το αποτέλεσμα της εξέτασης που ονομάζεται ψηφιακό πελματογράφημα. Μετά τη συλλογή και αξιολόγηση των πληροφοριών, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται οι Εξατομικευμένοι για τον εξεταζόμενο Ορθωτικοί Πάτοι.

Τα μηχανικά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν, στηριχθούν, προληφθούν ή ακόμη και να θεραπευθούν με την κατασκευή των ειδικών ορθωτικών πελμάτων. Αυτά κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας υλικά διαφορετικών πυκνοτήτων των οποίων η επιλογή τους γίνεται με βάση τα δεδομένα του πελματογράφου, το βάρος, την ηλικία, τη δραστηριότητα και γενικότερα τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Οι Εξατομικευμένοι Ορθωτικοί Πάτοι συντελούν δραστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Εξισορροπούν όλες τις δυνάμεις που ασκούνται στο πέλμα και το σώμα σας όταν τρέχετε, περπατάτε ή μένετε ακίνητοι
  • Απορροφούν όλους τους κραδασμούς, κατά τη βάδιση και το τρέξιμο
  • Μειώνουν την μυϊκή κούραση και τους μυϊκούς τραυματισμούς
  • Βελτιώνουν την συνολική στάση του σώματός σας

Ακολούθως, αφού το κάθε πόδι είναι διαφορετικό, ακόμη και του ιδίου ανθρώπου, οι πάτοι πρέπει να ακολουθούν αυτή τη διαφορετικότητα. Έτσι, το κάθε πόδι θα έχει τον δικό πάτο, αντιμετωπίζοντας ξεχωριστά τις μοναδικές ανάγκες του.

Αντίστοιχα, τα πέλματα που σχεδιάζονται για έναν αθλητή της άρσης βαρών θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που θα κατασκευαστούν για ένα αθλητή του στίβου.

Το κάθε ζεύγος πελμάτων απευθύνεται αποκλειστικά στο κάθε άτομο και έχει ως στόχο να μετατρέπει όλα τα υποδήματα του σε ανατομικά. Τα ορθωτικά πέλματα συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ποδιού, προστατεύουν τις αρθρώσεις των κάτω άκρων και της μέσης και διορθώνουν τη στάση του σώματος.