Μέθοδος Bobath
Η μέθοδος Bobath είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται στη νοσηλεία και θεραπεία ασθενών με παρέσεις και παραλύσεις όπως διαταραχές στον μυϊκό σπασμό (σπαστικότητα) μετά από επίκτητες καταστροφές στον εγκέφαλο (εγκεφαλικά, αιματώματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, υποξαιμία του εγκεφάλου, καρκίνο εγκεφάλου όπως και άλλες ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος). Η μεγαλύτερη ομάδα ασθενών στους οποίους εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος είναι ασθενείς μετά από εγκεφαλικά επεισόδια.
Ιδιοδέκτρια Νευρομυική Διευκόλυνση (PNF)
Η ιδιοδέκτρια νευρομυϊκή διευκόλυνση* (pnf) αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Kabat – Kaiser, μέσα σε μία περίοδο πέντε ετών, 1946-1951, από τον Herman Kabat , κλινικό νευροφυσιολόγο , και την φυσικοθεραπεύτρια Margaret “Maggie” Knott. Ο Kaiser, του οποίου ο γιος έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, χρηματοδότησε και στήριξε το Ινστιτούτο σε Ουάσιγκτον και Καλιφόρνια. Αρχικά η μέθοδος αναπτύχθηκε για ασθενείς με νευρολογικά ελλείμματα και ειδικά για πολιομυελίτιδα.
Έπειτα η μέθοδος αναπτύχθηκε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εφαρμόζεται τόσο σε νευρολογικά όσο και σε μυοσκελετικά προβλήματα .
Το όνομα της μεθόδου μας δείχνει ποιο μέρος του ανθρωπίνου σώματος χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της για να βελτιωθεί η λειτουργία του .
Ιδιοδέκτρια: είναι η ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό χρησιμοποιώντας τους νευρικούς υποδοχείς, μέσω της οποίας συντελείται η μυϊκή συστολή. Οι κύριοι υποδοχείς που χρησιμοποιεί η μέθοδος βρίσκονται μέσα στους μυς (μυϊκή άτρακτος και ελεύθερες νευρικές απολήξεις ), στους τένοντες (τενόντιο όργανο Golgi ) και στις αρθρώσεις (σωμάτια Pacini και Ruffini’s και ελεύθερες νευρικές απολήξεις). Εκτός από τους παραπάνω υποδοχείς η μέθοδος χρησιμοποιεί και εξωδεκτικούς υποδοχείς (υποδοχείς οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στο περιβάλλον μέσω της αφής, της όρασης και της ακοής). Όλοι αυτοί οι υποδοχείς μπορούν να ενεργοποιηθούν μέσω των βασικών αρχών της μεθόδου PNF, μέσω συστολής ή χαλάρωσης των μυών.
Νευρομυϊκή: είναι η νευρομυϊκή σύνδεση η οποία αποτελεί την κινητική μονάδα (μυς-νεύρο). Κατά τη διάρκεια της θεραπείας προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε όσο περισσότερες κινητικές μονάδες, γιατί μόνο έτσι η κίνηση γίνεται συγχρονισμένη, ακριβής και δυνατή.
Διευκόλυνση: σημαίνει ότι η εισροή του ερεθίσματος στο κινητικό κύτταρο στη σπονδυλική στήλη καταφθάνει από κάθε κατεύθυνση τόσο δυνατή, έτσι ώστε η μυϊκή συστολή να είναι η βέλτιστη δυνατή.
Βασικές Αρχές PNF
- Η θεραπευτική προσέγγιση είναι πάντα θετική, ενισχύοντας οποιαδήποτε δυνατότητα του ασθενούς σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο.
- Ο πρωταρχικός σκοπός ολόκληρης της θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να επιτύχουν το υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας.
- Η PNF είναι μία ολοκληρωμένη προσέγγιση: κάθε θεραπεία απευθύνεται σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό και όχι σε ένα ειδικό πρόβλημα ή τμήμα του σώματος.
*Γράφει ο Φίλιππος Γκέκης PT, MT