Opening Hours : Daily 10:00-14:00 , 17:30-22:00 / Saturday 10:00 -14:00

EMAIL

info@physiogalinos.gr

Call Now

6978933411
or
2251043947

Εξάρθρημα ώμου

10 Sep
0

 

Εξάρθρημα ώμου

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

(γνωστό και σαν πρόσθιο αξάρθρημα ώμου , εξάρθρωση ώμου , αστάθεια ώμου )

Τι είναι το εξάρθρωμα ώμου ;
Το εξάρθρημα ώμου αποτελεί την συνηθισμένη αθλητική κάκωση κατά την οποία τραυματίζονται οι ίνες του αρθρικού θύλακα της άρθρωσης του ώμου   .  Το αποτέλεσμα είναι οι δυο αρθρικές επιφάνειες της άρθρωσης του ώμου να μην εφάπτονται ικανοποιητικά  μιας και ο ιστός που τις συγκρατεί είναι ο αρθρικός θύλακας . Επίσης οι μύες της περιοχής  ( στροφείς του ώμου ) αυξάνουν την δραστηριότητα τους για να σταθεροποιήσουν την άρθρωση του ώμου .
Κατά την διάρκεια ορισμένων κινήσεων διατατικές δυνάμεις ασκούνται στον θύλακα της άρθρωσης . Όταν αυτές οι δυνάμεις είναι πέρα από τα όρια αντοχής του θύλακα τότε αυτός τραυματίζετε . Έπειτα η κεφαλή του βραχιονίου οστού χάνει την επαφή της με την ωμογλύνη . Όταν συμβαίνει αυτό έχουμε το εξάρθρημα ώμου .
Αίτια εξαρθρήματος ώμου
Το εξάρθρημα ώμου συμβαίνει τραυματικά όταν ασκηθεί μια μεγάλη δύναμη στον ώμο με αποτέλεσμα την εξάρθρωση του . Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι η πτώση με τεντωμένο χέρι . Η θέση στην οποία είναι πιο επιρρεπής ο ώμος είναι η απαγωγή ( ανύψωση του χεριού στο πλάι ) σε συνδυασμό με έξω στροφή ( εικόνα 1) . Συνήθως υπάρχει η αίσθηση ότι ο ώμος είναι ασταθής ή ότι ‘βγαίνει ‘ από την θέση του εύκολα . Μερικές φορές οι ασθενείς βιώνουν βελονισμούς και μουδιάσματα στον ώμο , στον βραχίονα και στο χέρι . Όταν ο ώμος επανέλθει στην θέση του ο ασθενής βιώνει αδυναμία στον ώμο και πόνο  ο οποίος χειροτερεύει με τις κινήσεις του ώμου .
Εικόνα 1
Συμπτώματα εξαρθρήματος ώμου
Οι ασθενείς με   εξάρθρημα ώμου βιώνουν ξαφνικά και έντονο πόνο την στιγμή του τραυματισμού.  Ο πονος είναι τόσο δυνατός όπου οποιαδήποτε κίνηση είναι αδύνατη και συχνά η θέση όπου το ο βραχίονας ακουμπά στα πλευρά είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική. Ο πονος υπάρχει στην περιοχή του ώμου αλλά μερικές φορές αντανακλά και στον βραχίονα ή το χέρι. Την στιγμή του τραυματισμού ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι ‘βγήκε ο ώμος ‘ . ορατό οίδημα υπάρχει στην περιοχή σε σύγκριση με τον υγιή ώμο .Διάγνωση εξαρθρήματος ώμου

Η  υποκειμενική ( λήψη  ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση του εξαρθρήματος ώμου. Μερικές φορές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες  ή μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία εξαρθρήματος ώμου
Πριν την έναρξη της θεραπείας πραγματοποιείται ακτινογραφικός έλεγχος σε περίπτωση που το εξάρθρημα ώμου συνοδεύεται από κάταγμα . Στην περίπτωση αυτή διαφοροποιείτε το πλάνο θεραπείας .
Η θεραπεία ξεκίνα με περίπου 3 εβδομάδες ακινητοποίησης έτσι ώστε ο οργανισμός να επουλώσει τις τραυματισμένες ίνες του θύλακα. Κατά την διάρκεια της ακινητοποίησης εκτελούνται ήπιες ασκήσεις σύμφωνα με την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή. Μετά από αυτό οι ασθενείς ξεκινούν ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης της ελαστικότητας πάντα χωρίς πόνο στο ανώδυνο εύρος κίνησης . Ωστόσο οι κινήσεις που περνούν τον ώμο σε απαγωγή και έξω στροφή ( εικόνα 1) αποφεύγονται για τουλάχιστον 6 εβδομάδες . Ο φυσιοθεραπευτής συμβουλεύει για την εξέλιξη του προγράμματος αποκατάστασης . Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασκήσεις ενδυνάμωσης των στροφέων μυών του ώμου για να βελτιωθεί η ενεργητική σταθεροποίηση του ώμου . Επίσης ασκήσεις βελτίωσης της θέσης του ώμου και της ωμοπλάτης είναι σημαντικές . Τις πρώτες 72 ώρες η αντιμετώπιση μας στόχο έχει την μείωση της φλεγμονής . Οπότε ξεκουράζουμε τον ώμο με την βοήθεια ενός νάρθηκα , χρησιμοποιούμε παγοθεραπεία τακτικά και κοιμόμαστε στο αντίθετο πλάι ( για να είναι ο ώμος μας ψηλά )
Πρόγνωση εξαρθρήματος ώμου
Οι περισσότεροι ασθενείς με εξάρθρημα ώμου θεραπεύονται με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία και επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες. Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες αναλόγως την σοβαρότητα του τραυματισμού .
Ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση του καθ ‘ εξην εξαρθρήματος το οποίο αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή του εξαρθρήματος  ώμου . Σε αυτήν την περίπτωση η άρθρωση του ώμου αξαρθρούτε εύκολα με συνέπεια μικρούς επανα τραυματισμούς του θύλακα . Σε βαριές περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική αποκατάσταση η οποία ακλουθείτε από πρόγραμμα φυσικοθεραπείας το οποίο μπορεί να κρατήσει μήνες . Σε ασθενείς όπου το εξάρθρημα συνοδεύεται και από άλλους τραυματισμούς όπως στον αρθρικό χόνδρο  στο οστό ή σε νεύρο η περίοδος αποκατάστασης είναι πολύ μεγαλύτερη .
Παράγοντες ανάπτυξης εξαρθρήματος ώμου
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη του εξαρθρήματος ώμου. Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή . Μερικοί από αυτούς είναι :
 • Ιστορικό εξαρθρήματος ώμου ή αστάθειας ώμου
 • Ανεπαρκείς αποκατάσταση του εξαρθρήματος ώμου
 • Συμμετοχή σε αθλήματα που αυξάνουν ρίσκο για του εξάρθρημα ώμου
 • Ακατάλληλη ή υπερβολική άσκηση
 • Άσκηση χωρίς προθέρμανση


Φυσικοθεραπεία για εξάρθρημα ώμου

Η φυσικοθεραπεία για εξάρθρημα ώμου είναι πολύτιμη για την επίσπευση της ανάρρωσης , εξασφαλίζει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μειώνει την πιθανότητα επανατραυματισμού . Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:
 • Χρήση νάρθηκα
 • Προστατευτική περίδεση
 • Αρθρική κινητοποίηση
 • Στεγνή βελόνα
 • Παγοθεραπεία- θερμοθεραπεία
 • Υδροθεραπεία
 • τεχνικές μαλακών μορίων  ( μάλαξη )
 • ηλεκτροθεραπεία
 • taping
 • ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών
 • ασκήσεις βελτίωσης της δύναμης των μυών
 • εκπαίδευση, συμβουλές

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.