Opening Hours : Daily 10:00-14:00 , 17:30-22:00 / Saturday 10:00 -14:00

EMAIL

info@physiogalinos.gr

Call Now

6978933411
or
2251043947

Κατανόηση της διαδρομής για την πλήρη ανάκαμψη !

09 Sep
0

Κατανόηση της διαδρομής για την πλήρη ανάκαμψη

από τον ιστότοπο: HeadStrong

του Roderick

Μέχρι στιγμής, η πιο συνηθισμένη ερώτηση που έχω δεχθεί κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από οποιοδήποτε μεγάλο τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση είναι:

Πόσο καιρό θα διαρκέσει;
 
Είναι ένα μεγάλο ερώτημα στην πραγματικότητα. 
Έχω ερωτηθεί τόσες πολλές φορές, που ποφάσισα να σχεδιάσω αυτόν τον πίνακα. Δεν μπορούσα τότε να αντιληφθώ, πόσο χρήσιμος θα μου ήταν! 

Αυτός ο πίνακας δείχνει ουσιαστικά τη λειτουργική αποκατάσταση με την πάροδο του χρόνου, μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, μια χειρουργική επέμβαση ή κάποια σοβαρή ασθένεια. Είναι εντυπωσιακά κοινός για πολλές παθήσεις (αρθροπλαστική γόνατος, πεταλεκτομή στην Ο.Μ.Σ.Σ., παρατεταμένη νοσηλεία κλπ κλπ). 
Αντιστοιχεί επίσης και σε άλλες παραμέτρους που έχουν σχέση με το πρόβλημα, όπως οι λειτουργικές δοκιμασίες, τα επίπεδα του πόνου, και η μυϊκή δύναμη. 
Αν αντιμετωπίζετε ένα σημαντικό ιατρικό πρόβλημα, αυτό το μικρό γράφημα μπορεί να βοηθήσει.  

Το ξεκίνησα πριν από ένα χρόνο περίπου και μέχρι σήμερα έχει υποστεί κάποιες αναθεωρήσεις.

 

Ο συνάδελφος  Adam Meakins  πήρε τον κακοφιαγμένο πίνακά μου και τον μετέτρεψε σε κάτι ομορφότερο:


Σημαντική ενημέρωση
Υπάρχει σημαντική μεταβλητότητα εδώ, ανάλογα με πολλούς παράγοντες. Λάβετε υπόψη ότι στο γράφημα αυτό αποδίδεται μια γενική γραμμή τάσης και υπάρχουν σίγουρα στοιχεία που πρέπει να συζητήθουν ξεχωριστά με τον κάθε ασθενή.


Μπορώ όμως, να το χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω τους ασθενείς να κατανοήσουν τα “πάνω” και τα “κάτω” της αποκατάστασής τους. 

Για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο για ένα άτομο δύο μήνες από μια αρθροπλαστική γόνατος να εξακολουθεί να είναι απογοητευμένο, που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες. Όπως και να το κάνουμε, δύο μήνες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Ενώ αυτό είναι αλήθεια, ο παραπάνω πίνακας επισημαίνει ότι συχνά χρειάζονται 6-12 μήνες για να φτάσουμε στο 80-90% των δυνατοτήτων μας, μετά από διαδικασία τόσο σημαντική, που είναι η αντικατάσταση της άρθρωσης. Μερικές φορές, ο ασθενής μπορεί να δυσανασχετεί γι αυτό, αλλά το καταλαβαίνει.

Σωστά μαντέψατε: Αυτό το είδος των πληροφοριών δεν υπάρχει σε πολλά προεγχειρητικά φυλλάδια.
 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν αυτόν τον πίνακα χρήσιμο:

  •     Δείχνει ότι η πλήρης αποκατάσταση συχνά χρειάζεται χρόνο, λόγω των πολλών παραγόντων που χρειάζονται βελτίωση
  •     Δείχνει το είδος της δραστηριότητας που θα πρέπει να περιμένουν να έχουν οι ασθενείς στα διάφορα στάδια της ανάκαμψης τους
  •     Τονίζει τη σταδιακή αύξηση της δράσης που απαιτείται από τον ασθενή
  •     Τονίζει τη σταδιακή μείωση στο ρόλο των ιατρών, θεραπευτών, κλπ

Ουσιαστικά είναι μια υπενθύμιση για ορισμένους ασθενείς που, παρά την απογοήτευση τους, τους δείχνει ότι εχούν κάνει πραγματικά πολύ καλή πρόοδο. Είναι επίσης ένας φάρος ελπίδας για τους ασθενείς που μπορούν να αγωνίζονται. 
Αυτό είναι σημαντικό, γιατί η συνολική διαδικασία δεν κυλά πάντα ομαλά. 
Είναι η δουλειά μου ως θεραπευτή να κρατήσει την πορεία του πλοίου προς τη σωστή κατεύθυνση, ανεξάρτητα από το πόσο εύκολο είναι αυτό. Και αυτό μπορεί να γίνει.

Έτσι, ποια μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν για να μείνετε στην σωστή διαδρομή;
 

Εδώ είναι τα 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε είτε για να μείνετε στο σωστό δρόμο ή για να διορθώσετε την πορεία σας αν είστε μείνει πίσω:

  •     Έχετε πάντα στο μυαλό σας τα τρία P της αποκατάστασης (Patient, Persistent, Positive): να είστε υπομονετικός, επίμονος, και με θετική σκέψη.
  •     Ξεκινήστε την οικοδόμηση υγιεινών συνηθειών: Μην πυροβολείτε το φεγγάρι, θέτοντας ως στόχο να χάσετε 50 κιλά. Καλύτερα ξεκινήστε την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών.
  •     Μάθετε πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.
  •     Μην αγοράζετε ψευτικες ελπίδες. Αποφεύγετε αυτούς που σας ωθούν σε γρήγορες λύσεις.
  •     Ζήστε τη ζωή σας. Η οικογένειά σας και ο κοινωνικός σας περίγυρος παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψή σας. Διατηρήστε αυτές τις σχέσεις.


Αυτός ο μικρός πίνακας έχει βοηθήσει στην βελτίωση της νοοτροπίας και των αποτελεσμάτων πολλούς ασθενείς μου. Μη διστάσετε να τον χρησιμοποιήσετε.

πηγή: http://www.headstrongcoach.com/path-to-recovery/

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.